tisdag 20 november 2012

Tant Gullans jästpannkakor...

Tant Gullan, det är min Farmor. Snällaste kvinnan som gått på denna jord tror jag.Hon lagade ofta dessa pannkakor när barnbarn och barnbarns barn kom på besök. Den högen som stod på farmors bord var enorm! 
Och jag tror att alla mina kusiner kommer ihåg hur det var när vi satt där allihopa, samlade runt bordet och doften spred sig... MMMMMMMMM!

Dessa pannkakor är rätt matiga och passar bra kalla också (om där blir några över) med lite smör på.


Allra bäst är de nygräddade med äkta smör på.









Till 20-25 pannkakor behövs :
  • 1 liter standard mjölk
  • 8 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 tsk mald kardemumma (mal den själv i en mortel, smakar klart bäst)
  • 8 tsk socker
  • 2 ägg, uppvispade
  • 1 pkt jäst


Ljumma mjölken till fingertemperatur i en stor gryta (ca 5 liters)Blanda lite av mjölken med jästen. Blanda ner mjölet och de uppvispade äggen i mjölken, rör tills smeten känns jämn.
Häll jäst-blandningen i mjölken tillsammans med salt, kardemumma och socker.

Låt jäsa ca en timmes tid på en ljummen plats till  nästan dubbel storlek, eller ställ in grytan i ugnen på 50° C
 i ca 15 minuter.
Smeten ska vara sådär bubblig och tjock :)

Pannkakorna gräddas gyllene på båda sidor i stekpanna eller pannkakslagg vid medel - medelstark värme. Vänd pannkakan när ytan nästan har torkat av värmen.



0 kommentarer:

Skicka en kommentar