onsdag 21 november 2012

Köttbullar i ugnen...

Denna rätt är en variant på ett recept jag hittade när min äldsta dotter var liten. Det är så enkelt, smakar hur gott som helst och kan varieras med det man har hemma. Dessutom är dessa köttbullar sprängfyllda med grönsaker, faktiskt lika mycket grönsaker i som där är kött ;) Och så kan man smaksvariera som man vill, bara fantasin som sätter gränser.
Många frågar om man inte saknar stekytan och jag tycker inte det! Det blir ju en stekyta, fast bara lite annorlunda... annorlunda gott!!

Till ca 20 köttbullar, mellanstora, behövs:

  • 400-500 g malet kött (fläskfärs, blandfärs brukar jag laga med men även lamm ellet nötkött går bra)
  • 1 ägg 
  • 1 tsk salt
  • peppar efter smak
  • 1 stor lök
  • 2 klyftor vitlök
  • * ½ squash 
  • * 2-3 morötter
  • * en bit rotselleri, eller en palsternacka
  • ca 1,5 dl havregryn
  • 1-2 dl mjölk (den ni har hemma, fettprocenten spelar ingen roll)
  • ev kryddörter så som rosmarin, timjan, persilja
  • (hackad fetaost och oliver som variant)
  • (starka kryddor, eller indisk inspirerade kryddor)
* Man kan ta vilka grönsaker man nu har hemma istället för dem jag har valt. Jag tycker att det blir gott med rotfrukter men pumpa, aubergin, paprika smakar bra. Poängen är att ha lika mycket grönsaker som kött!!

Sätt ugnen på 200-225° C

Skala löken och finhacka den. Om det är svårt att hacka helt fint, kan den rivas på rivjärn istället.
Skala morötter, squash, rotselleri eller de grönsaker som har skal. Ett tips är att skala de grönsaker med skal som ger färg, eller alltså syns!

Riv alla grönsakerna och vitlök på rivjärn, fint eller grovt är en smaksak. Här hemma kör vi den grova sidan ;)

Blanda färs, kryddor, salt med ägget så det blir en jämn, tjock smet.

Blanda ner grönsakerna och havregryn och rör till det känns jämnt.

Rör ner mjölken. Smeten ska kännas lösare än till traditionella köttbullar.

Lägg bakpapper på en plåt och forma med våta händer 20 köttbullar.

Stek i ugnen i ca 30 minuter. Köttbullarna ska se brynta ut och kännas fasta.

Tips! Gör dubbel sats och frys in. Super enkelt de dagar man bara inte orkar stå och kockerera i köket ;)


0 kommentarer:

Skicka en kommentar